Η βόρεια ελληνική χερσόνησος της Χαλκιδικής αποτελείται από τρία «δάχτυλα» στο Αιγαίο.
Ειδικότερα, η μέση χερσόνησος, Σιθωνία, χαρακτηρίζεται για τα όμορφα τοπία της, πεύκα,πευκοδάση και τους ελαιώνες.
Μάλιστα η όμορφη ατμόσφαιρα των γαλαζοπράσινων νερών του Αιγαίου και η λεπτή άμμος μας δημιουργεί την αίσθηση οτι βρισκόμαστε στην Καραϊβική.
Είναι γνωστή η Σιθωνία, επίσης, για την ποιότητα του νερού, που χορηγούνται από την ΕΕ γαλάζια σημαία.
Η ανατολικότερη χερσόνησος της Χαλκιδικής, το Άγιον Όρος,χαρακτηρίζεται ως το πιο ιδιαίτερο και μοναδικό μέρος,αυτό οφείλεται στο ότι ανέγγιχτο. Γιατί ακόμα ο πολιτισμός δεν έχει διεισδύσει στο Άγιο Όρος, το οποίο κατοικείται αποκλειστικά από μοναχούς. Το δασώδες Άγιον Όρος, που υψώνεται 2.033 μέτρα σε ψηλές κορυφές στο νότιο άκρο του ακρωτηρίου από τη θάλασσα, προσφέρει ένα μαγευτικό θέαμα. Για πάνω από χίλια χρόνια το Άγιον Όρος είναι το σπίτι για τους μοναχούς που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στη λατρεία του Θεού και της Παναγίας. Κατά το έτος 885 μ.Χ., ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Βασίλειος είπε, το Άγιο Όρος, είναι ένας θύλακας των μοναχών και των ερημιτών.
Το 963 μ.Χ. ίδρυσε το πρώτο μοναστήρι. Έναν αιώνα αργότερα ήρθε το διάταγμα ότι καμία γυναίκα δεν πρέπει να διαταράξει την αγιότητα του Άγιου Όρους. Η απαγόρευση εξακολουθεί να είναι αποτελεσματική και να αποκλείει τις γυναίκες από την είσοδο του Αγίου Όρους.